Grundvandet vantrives på Vandets Dag
I anledning af FN's mærkedag "Vandets Dag" deler DN Aarhus en stærk bekymring for fremtidens drikkevandsforsyning - og en dugfrisk kampagne fra Vandværkerne i AarhusSom Danmarks Naturfredningsforening for ganske nylig har påvist i endnu en nedslående opgørelse over samtlige landets drikkevandsboringer, så rummer mere end hver anden boring i dag spor af pesticider, og mere end hver ottende endda over grænseværdierne. Kun to ud af landets 98 kommuner er tilsyneladende ikke berørt. Tallene er desværre udtryk for en vedvarende udvikling, der truer ikke bare fremtidens drikkevandsforsyning, men dermed også fremtidige generationers mulighed for at nyde det hidtidige privilegium, som vi andre har taget for givet: Rent vand fra hanen!
I Aarhus Kommune tegner der sig det samme billede, og det får nu vandværkerne - herunder Aarhus Vand - til at slå alarm. Netop i dag offentliggør de en storstilet kampagne, rettet direkte til forbrugerne og borgerne i Aarhus, med en opfordring til selv at tage ansvar for grundvandsbeskyttelsen på egen matrikel. For faktisk er det nok stadig de færreste aarhusianere, der ved, at det pr. 2024 er blevet forbudt at bruge sprøjtegift til at komme ukrudtet til livs i indkørslen, langs fortovet eller på andre befæstede arealer på ejendommen.
Selvom landbrugets anvendelse af pesticider generelt er langt det største problem for vores grundvandsbeskyttelse, så har storbyområder som Aarhus også en udfordring med netop giftforbruget på offentlige arealer og i private boligområder. Således påpeger drikkevandsekspert ved Aarhus Vand, Bo Vægter, at hele 27 % af drikkevandet i Aarhus Kommune dannes under byområdet - i vores haver og indkørsler. Regnvand, som falder ned i vores haver, bliver nemlig til det grundvand, som vi senere pumper op og selv drikker, men regnen trækker forurening og sprøjtegifte med sig ned i jorden.
Og Bo Vægter fortsætter: ”Om sprøjtegifte som Roundup bliver brugt i haver eller i landbruget giver samme udfordring. Forskellen er, at vi på landet kan købe jord op og beskytte grundvandet fx gennem oprettelsen af natur og skov. I byen kan vi kun informere og håbe på, at folk ikke bruger sprøjtegifte".
DN Aarhus arbejder i andre sammenhænge på at fremme etableringen af de såkaldte Blå-grønne parker, så vi sikrer de store vandindvindingsområder i det åbne land rundt om byen ved permanent udtagning af landbrugsjord af konventionel produktion. Men samtidig er det altså bydende nødvendigt, at vi også indenfor bygrænsen tager sagen alvorligt og sætter handling bag ordene.
Dyk ned i kampagnen fra Vandværkerne i Aarhus og læs meget mere om, hvordan du selv kan være med til at beskytte grundvandet.