Arrangement

Kom til foredrag om fremtidens økosystemer og biodiversitet i en klimaforandret verden, når DN Aarhus holder årsmøde

DN Aarhus inviterer d. 3. november 2024 til et spændende oplæg ved professor Jens-Christian Svenning, og fortæller desuden om vores arbejde for natur, miljø og klima i Aarhus Kommune. Alle er velkomne!
Bynatur i Aarhus.
Foto: Sebastian Jonshøj

Eftermiddagens årsmøde begynder med et fyldigt foredrag i ord og billeder om DN Aarhus' virke i det forgangne år, ved formand Sebastian Jonshøj. I pausen kan du - over en kop kaffe med kage - møde vores frivillige og blive klogere på DN Aarhus' arbejdsgrupper og deres konkrete arbejde.

Efter pausen giver vi ordet til Jens-Christian Svenning, som er professor, PhD ved Aarhus Universitet og leder af Center for Ecological Dynamics in a Novel Biosphere (ECONOVO). Jens-Christian vil med udgangspunkt i sin forskning fortælle om, hvordan man gennem en klog forvaltning af økosystemer og landskaber kan bidrage til at imødegå klimaforandringerne og deres konsekvenser for menneskeheden og biodiversiteten. En central pointe er således, at klimakrisen og biodiversitetskrisen kan - og skal - løses i gensidig sammenhæng, og ikke på bekostning af hinanden.

Uddrag fra ECONOVO: 

Jordens rige biosfære gør vores planet til et fantastisk sted at leve og er grundlaget for menneskehedens overlevelse. Det er derfor afgørende, at vi forstår, hvordan vi bedst imødegår den nuværende globale miljøkrise gennem effektiv økologisk forvaltning. En kritisk udfordring er, at vi står over for tilstande i biosfæren, der er uden fortilfælde – og som vi dårligt forstår – med CO2 niveauer og temperaturer langt udover, hvad der tidligere er set i menneskehedens historie og en stigende sammenblanding af arter på tværs af kloden.

 En vigtig konsekvens af denne udvikling er den omfattende fremkomst af såkaldt ”nye” økosystemer. Nye økosystemer (NØer) er naturlige og semi-naturlige økosystemer, som på grund af menneskelig påvirkning har en artssammensætning eller økologisk funktion, der afviger fra historiske referencerammer. Hovedårsagerne er klimaforandringer, globalisering og tab af store dyr og træer, hvilket resulterer i økosystemer, der afviger fra, hvad der er set i millionvis af år. Den verdensomspændende fremkomst af NØer kommer sandsynligvis til at have stor effekt på biosfærens funktion, men vi forstår endnu ikke præcist hvordan.

Eftermiddagen slutter med valg til bestyrelsen og andre aktive frivillige til lokalafdelingen. NB: Iht. Forretningsordenen §11 har bestyrelsen truffet beslutning om at reducere bestyrelsen fra 12 til 9 medlemmer.
 
Vel mødt!

Dato: Søndag d. 3. november 2024
Tid: Kl. 14.00-16.45
Sted: Aarhus Universitet, Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C 

Pris: Alle dele af arrangementet er gratis, men kræver tilmelding.

Program
kl. 14.00-15.00 Årsberetning og debat v. formand for DN Aarhus, Sebastian Jonshøj

kl. 15.00-15.30 Pause med dialogboder og kaffe/kage

kl. 15.30-16.30 Foredrag v. Jens-Christian Svenning

kl. 16.30-16.45 Valg til bestyrelsen,

kl. 16.45 Farvel og tak!

Der er fri adgang til arrangementet. De tre dele er uafhængige – så du kan deltage i dem du vil. Kun medlemmer af DN er stemmeberettiget til valg til bestyrelsen

Ved tilmelding beder vi om e-mail og telefonnummer, således at vi i tilfælde af akutte ændringer eller aflysning kan komme i direkte kontakt med deltagerne. Oplysningerne vil ikke blive anvendt i andre sammenhænge.

Flere nyheder