Lad giftsprøjten stå og tag handskerne på!
DN Aarhus deler en stærk bekymring for fremtidens drikkevandsforsyning - og en dugfrisk kampagne fra Vandværkerne i AarhusSom bekendt er det en mærkesag for DN at passe på vores allesammens dyrebare, rene drikkevand. Gennem oplysningskampagner og et vedvarende politisk pres, forsøger vi hele tiden at skærpe den folkelige opmærksomhed på problemet med pesticidforurening, samt den politiske vilje til at gøre noget ved det. År for år forværres situationen imidlertid, og således er mere end halvdelen af Danmarks drikkevandsboringer i dag påvirket af sprøjtegifte.
Også i Aarhus Kommune er drikkevandsbeskyttelse en reel udfordring og et tilbagevendende politisk tema. Det er baggrunden for den politiske ambition om at udtage arealer af konventionel landbrugsdrift og konvertere dem til såkaldte Vand- og Naturparker, hvor der ikke må sprøjtes. Men det er ikke en nem øvelse at pålægge bønderne restriktioner på arealanvendelsen, og det er dyrt at opkøbe arealerne til markedspris. Derfor går udviklingen bekymrende langsomt, med stigende risiko for at vores grundvand i mellemtiden bliver uigenkaldeligt kontamineret og udrikkeligt for fremtidige generationer
Sædvanen tro kører vandværkerne i Aarhus på denne årstid en oplysningskampagne målrettet private grundejere, med det formål at nedbringe anvendelsen af sprøjtemidler på private matrikler. For selvom landbrugets anvendelse af pesticider generelt er langt det største problem for vores grundvandsbeskyttelse, så har storbyområder som Aarhus også en udfordring med netop giftforbruget på offentlige arealer og i private boligområder. Og faktisk er det nok stadig de færreste aarhusianere, der ved, at det pr. 2024 blev forbudt at bruge sprøjtegift til at komme ukrudtet til livs i indkørslen, langs fortovet eller på andre befæstede arealer på ejendommen.
Drikkevandsekspert ved Aarhus Vand, Bo Vægter, påpeger, at hele 27 % af drikkevandet i Aarhus Kommune dannes under byområdet - i vores haver og indkørsler. Regnvand, som falder ned i vores haver, bliver nemlig til det grundvand, som vi senere pumper op og selv drikker, men regnen trækker forurening og sprøjtegifte med sig ned i jorden. Og Bo Vægter fortsætter:
"Jorde over områder, hvor drikkevand bliver dannet, er sårbare. Derfor opkøber vi jorden og etablerer vand- og naturparker her. Men i byerne er vi afhængige af husejernes hjælp til at passe på drikkevandet ved at undgå sprøjtegifte."
Foråret har godt tag i Danmarks og væksterne pibler i bogstavelig forstand frem overalt. DN Aarhus tilslutter sig derfor budskabet fra vandværkerne og deler gladeligt kampagnen med vores medlemmer - som selvfølgelig ikke bruger sprøjtemidler, men som måske kender nogen der gør..?!
Så, byd foråret velkommen med lugejern og knofedt fremfor giftsprøjten og vær med til selv at beskytte fremtidens drikkevand. Og skulle dét forekomme uoverskueligt, så overvej i stedet at lade ukrudtet stå - bare nogle steder - til glæde og gavn, som værtsplanter og skjulested for insekter og smådyr.
Dyk ned i kampagnen fra Vandværkerne i Aarhus og læs meget mere om, hvordan du selv kan være med til at beskytte grundvandet.