Nyhed

Mosser i naturen

Det er januar og måske forekommer det ikke som den rigtige årstid at botanisere, men i DN Aarhus har vi taget et nærmere kig på om der måske alligevel er nogle planter som faktisk er lettere at se her i januar, og vi har fundet mos, en skøn, men ofte overset del af vegetationen.
Mosser i Marselisborgskoven.
Foto: Christian Munk

Af Christian Munk, bestyrelsesmedlem i DN Aarhus

Har du nogen gange betragtet de grønne flader på jord og fliser og ikke mindst i græsplænen som forstyrrende elementer i alt det pæne?

Det er mosser, og vintermånederne er ofte den bedste årstid til at kigge nærmere på disse fascinerende repræsentanter for den danske flora. Om vinteren træder de nemlig tydeligt frem, som lysende grønne øer, nu hvor al anden vegetation er sat på pause.

Mosser er opportunister og de er ofte pionerplanter, dvs. det er de planter, der som de første koloniserer bar jord og derfor er det ofte dem, som over tid, gør det muligt at andre planter kan få fodfæste ved at danne et begyndende muldlag. De vokser der hvor de får lov til det og hvor de ikke bliver udkonkurreret af andre planter, f.eks. på bar jord, i træer og på beton og fliser, men også mange andre steder.

Variationen af mosser er ganske stor og tit forskellig, afhængig af hvilken naturtype man færdes i, på den måde kan mosser være indikatorarter for bestemte naturtyper. Der er med andre ord ofte forskel på de mosser, der vokser på engen, i skoven eller på overdrevet, og deres tilstedeværelse kan derfor bruges til at fortælle noget om de fysiske forhold, der hvor de vokser.   

Mosser har flotte navne, som f.eks. Jomfruhår, Furehætte, Prydbregne-mos og Spydmos og særligt i en lup, kan man ofte se, at der faktisk er en grund til fine navne. 

Den mos de fleste kender og som i manges øjne er synonym med mos, kaldes plæne-Kransemos. Den vokser ofte i græsplæner og den er faktisk ikke særligt konkurrencedygtig i forhold til græsset, selvom mange haveejere nok vil mene det modsatte. Et sundt græstæppe kan til hver en tid udkonkurrere mosset, så problemet ligger som regel et andet sted, hvis det er mosset der vinder den kamp.

Sådan er de fleste mosser, de vinder sjældent i konkurrencen med den øvrige vegetation, men alligevel er de overalt, hvis man ser nærmere efter.

Så på med vanten, grib luppen og tag ud og kig på mosser!
Du vil blive overrasket over den store variation de byder på og samtidigt opdage, ved et nærmere kig, at det faktisk ikke er så svært at se forskel på dem.

God tur!

Flere nyheder