Høringssvar

Nye bump på vejen i sagen om Moesgaard Allé

Samtidig med at kommunen genrejser fredningssagen, trækker politikerne finansieringen til en ny allé.
Moesgaard allé.
Foto: Sebastian Jonshøj
Som bekendt for de fleste, har Aarhus Kommune på grund af trafikale udfordringer længe ønsket at fælde den eksisterende allé ved Moesgaard og erstatte den med en ny og bredere. Det har betydet et langvarigt sagsforløb omkring fredningen af træerne i alléen, hvor utallige benspænd gang på gang har udsat en løsning. Og i mellemtiden er flere af træerne faldet ét for ét og alléen blevet stadig mere uensartet. DN Aarhus har naturligvis været involveret hele vejen og har efter bedste evne forsøgt at bevare overblikket og berette om udviklingen - eller mangel på samme. 
 
Den 3. april i år meddelte Fredningsnævnet så højst overraskende, at den hidtil verserende sag om en ny fredning af Moesgaard Allé, faldt for forældelsesfrist. På grund af manglende oplysninger fra Aarhus Kommune vedrørende alléens betydning for flagermus, så nævnet sig ikke i stand til at træffe en afgørelse inden for fristen på 2 år efter at sagen var rejst! Måske knapt så overraskende benyttede kommunen sig derpå af muligheden for indenfor 2 mdr. at genfremsætte fredningsforslaget inkl. det efterspurgte materiale. Og således kunne Fredningsnævnet i begyndelsen af september indkalde til et nyt fredningsmøde, hvor hele processen kunne begynde forfra og parterne atter kunne fremføre deres synspunkter. Og det gjorde vi så. 
 
DN Aarhus fastholder sin hidtidige position, men tager samtidig bestik af den seneste, uvildige flagermusundersøgelse, som konkluderer, at nok er der ikke ynglende flagermus i alléen, men den anvendes som rastested og ledelinje i landskabet for fødesøgende individer. Rapporten peger således på en række konkrete afværgeforanstaltninger, som bør iagttages ifm. en evt. fældning af træerne, og DN har overfor Fredningsnævnet anmodet om, at disse faglige anbefalinger lægges til grund for DN’s opbakning og for nævnets afgørelse. Nu afventer parterne så igen Fredningsnævnets sagsbehandling, men selv hvis den indenfor de næste 2 år måtte munde ud i en afgørelse til fordel for kommunen og fredningsforslaget, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med at der etableres en ny Moesgaard allé. 
 
Den seneste udvikling i føljetonen er nemlig, at byrådet ved efterårets budgetforlig angiveligt har disponeret de afsatte millioner til anlægsarbejde og nye træer, til andre formål. Dermed er finansieringen og udsigten til en realisering af det tidligere politiske prestigeprojekt tilsyneladende forsvundet, og den eksisterende allé kan fortsat forgå, mens kommunen revurderer situationen og alternativerne. DN afventer spændt udfaldet af denne proces og ryster diskret lidt på hovedet imens.

 Læs det genrejste fredningsforslag inkl. bilag  

samt DN Aarhus' holdning til sagen. 

Flere nyheder