Nyhed

Ny bog kortlægger muligheder og udfordringer ved vild dansk natur

'Danmarks genforvildede natur' af Rune Engelbreth Larsen kommer med konstruktive og pragmatiske løsningsforslag på de udfordringer, som naturprojekter indebærer, og præsenterer samtidig dansk natur i over 100 store smukke naturbilleder og flere store kort over de udvalgte områder.
Foto: Rune Engelbreth Larsen

Af redaktionen


Når en ny regering tiltræder, er noget af det første, der meldes ud, et spritnyt regeringsgrundlag, og det gælder naturligvis også den regering, der i dag sidder i regeringskontorene. I den socialdemokratiske regerings såkaldte forståelsespapir (der er udarbejdet sammen med SF, Enhedslisten og De Radikale), kan vi fx læse, at man forpligter sig på etableringen af 'naturnationalparker'.

Dette begreb er ikke det samme som nationalparker, men derimod et begreb om større naturområder, hvor naturen i vid grad får lov til at råde på naturens egne præimsser - efter at vi har indstillet al tømmerhugst og udsat planteædere, f.eks. vildheste og bisoner.

I bogen 'Vildere vidder i Dansk natur' fra 2017 lancerede forfatter og idéhistoriker Rune Engelbreth Larsen dette begreb om NATURnationalparker som supplement til nationalparkerne, fordi nationalparkerne som bekendt ikke altid har naturen i højsædet, men også rummer store områder med både skovbrug og landbrug.

Siden er begrebet altså blevet en del af 'regeringsgrundlaget', og i Rune Engelbreth Larsens nye bog, 'Danmarks genforvildede natur', konkretiserer forfatteren ikke alene tankerne i 15 forslag til naturnationalparker, men præsenterer også løsninger på de udfordringer, som disse naturprojekter indebærer: Hvordan reguleres de dyr, der bliver udsat? Hvad indebærer hegning for friluftslivet? Hvordan forholder lovgivningen sig i dag til vildere natur? Og er der dyre-etiske problemstillinger forbundet hermed?

'Danmarks genforvildede natur' kommer med konstruktive og pragmatiske løsningsforslag på disse og mange flere udfordringer og præsenterer samtidig dansk natur i over 100 store smukke naturbilleder og flere store kort over de udvalgte områder. Endvidere redegøres for en række eksisterende projekter af lignende karakter i udlandet, bl.a. Knepp Wildland i England, hvor et stort gods har lagt landbruget om til vild natur. I Danmark har vi også erfaringer med fx bisoner og vildheste - dog som regel (men ikke altid) på små områder, og bogen beskriver samtlige 26 danske projekter, hvor der er (eller har været) udsat vildheste, bisoner, elge eller bævere.

'Danmarks genforvildede natur' rummer en vifte af inspiration til mange natur-ture, også i denne Corona-tid, hvor naturen jo er vores vigtigste og sikreste rekreative udflugssted. Men den er også en lærerig bog om vores forarmede natur med relevante bud på, hvordan vi kan begynde at vende udviklingen til det bedre.

Om bogen

308 store sider, hardcover: 339 kr.
Kan købes i boghandlen eller bestilles over nettet hos bl.a. Naturzonen.dk og i DN's webshop.

Flere nyheder