Nyhed

Tåstruplandet - et nyt udflugtsmål venter i Ådalen.

Efter mange års utålmodig venten er det, vi med en mundret arbejdstitel har kaldt Harlev-fredningen, nu langt om længe tilgængelig for publikum. Området har fået navnet Tåstruplandet, og det fejres med en officiel åbning d. 4. september, for alle interesserede.
Sten som denne byder velkommen til Tåstruplandet.
Foto: Sebastian Jonshøj

Tilbage i 2012 rejste DN og de berørte kommuner fredningssag for et stort område vest for Aarhus, nær landsbyen Harlev. Og nu - 10 år senere - kulminerer mange års indsats og forhåbninger med åbningen af et nyt udflugtsmål for både de lokalt bosatte og aarhusianere i almindelighed. 

 I den anledning inviteres alle interesserede til en dag med taler, turer og talrige aktiviteter i hele området, og for hele familien. Bag arrangementet står en håndfuld lokale borgerforeninger, menigheds- og fællesråd, de to involverede kommuner - og selvfølgelig DN Aarhus og DN Skanderborg.

 Tåstruplandet er et storslået landskab med en spændende mosaik af naturtyper, lige fra gammel løvskov til rørskov og fra eng til mose, alt sammen bundet sammen af et netværk af velmarkerede vandreruter. Mod øst er der umiddelbar forbindelse videre gennem ådalen mod Årslev Engsø og Jeksendalen, mens der mod vest er en større sammenhæng med Søhøjlandets kuperede landskab. 

 Formålet med fredningen er dels at sikre og styrke beskyttelsen af de natur- og kulturhistoriske værdier, men nok så meget at skabe øget adgang for offentligheden til de mange rekreative oplevelser, som området rummer. Derfor er der blevet tilrettelagt nye stier, som supplement til de eksisterende, og således skabt mulighed for at udforske hele området på en godt 9 kilometer lang rundtur, samt gøre mindre afstikkere af kortere længde og varighed. Visse passager har karakter af trampesti, hvilket betyder, at de periodisk kan være ganske våde og kræver gummistøvler, skønt der flere steder er anlagt både spang og broer. Det er også muligt at krydse Tåstruplandet på cykel, idet en cykelrute løber tværs gennem fredningen i ådalens længderetning, fra Tåstrup til Stenskovvej.

 Der er etableret tre "hovedindgange" i henholdsvis Harlev og Tåstrup i Aarhus Kommune og ved Stenskovvej i Skanderborg Kommune. Her, samt på udvalgte steder i terrænet, er der opstillet plancher med kort og forklaringer til mange af stedets seværdigheder. Endelig er der også udarbejdet en publikumsfolder, som meget snart vil findes ved indgangene, samt kunne downloades online.

Siden langt størsteparten af Tåstruplandet ligger på privat jord, er det vigtigt at tage hensyn til de mange lodsejere og deres ejendom, og følge de regler der gælder for færdsel på privat jord. Gør man det, vil alle i fremtiden få glæde af kommunens nyeste naturperle, Tåstruplandet.

Flere nyheder