Nyhed

Rent drikkevand til fremtidige generationer i Aarhus, tak!

Endnu en kommunal indsatsplan for beskyttelsen af det aarhusianske drikkevand har netop været i høring, og DN Aarhus bakker i et høringssvar op om kommunens restriktive politik på området. Men der er brug for flere penge og mere konsekvens i eksekveringen.
Mens vi venter på sprøjteforbuddet.

Foto: Søren Højager

Efter fire måneder er den offentlige høring af Indsatsplan for StorAarhus netop afsluttet. DN Aarhus har givet sin mening til kende, og bakker op om Aarhus Kommunes forsøg på at lægge en restriktiv linje overfor landbrugets anvendelse af sprøjtegifte.

Overalt i landet ser vi stadigt flere drikkevandsboringer være kontamineret med rester af pesticider, som vi i bedste fald ikke kender konsekvenserne af og som i værste fald er dybt sundhedsskadelige. De aarhusianske grundvandsressourcer er efterhånden udnyttet maksimalt, og hvis der skal være drikkevand til fremtidens voksende storbybefolkning, så haster det med en effektiv beskyttelse mod mulige forureningskilder. Med indsatsplanerne ønsker Aarhus Kommune at kunne forbyde brugen af sprøjtemidler på ejendomme i visse dele af kommunen, som ligger i områder med sårbare drikkevandsinteresser. Det modsætter landbrugets organisationer sig hårdnakket, og truer med sagsanlæg ved klagenævn og domstole. Tidligere har netop klagenævnet imidlertid givet kommunen medhold og al sund fornuft tilsiger da også, at det må være en klar samfundsinteresse at sikre fremtidens drikkevandsforsyning.

Sammen med de allerede vedtagne indsatsplaner for den sydlige og vestlige del af kommunen, foreligger der med Indsatsplan StorAarhus nu et solidt fundament for en effektiv indsats for beskyttelsen af vores grundvand. Men i høringssvaret påpeger DN Aarhus behovet for en bedre finansiering af selve den administrative implementering, således at de ambitiøse politiske intentioner i realiteten følges op af handling. Det handler om rettidig omhu, og DN håber at den fornødne politiske vilje vil afspejle sig i de kommende budgetforhandlinger, så der afsættes midler til at realisere indsatsplanerne.

Flere nyheder